Byn Anderstorp var ett slagfält under Skånska kriget

Byn Anderstorp var ett slagfält under Skånska kriget då Danmark försökte återta Skåne

17 oktober 1677

Svenska hären under fältmarskalk von Ascheberg lämnar Norrvidinge och drar österut mot Kristianstad. Armén attackeras under hela marschen av friskyttekompanier och lokala partisanförband som finns utmed den svenska härens marschväg. I olika notiser berättas att ”mange svenske” försvinner på väg mot Kristianstad. Enbart i Anderstorp i Riseberga socken dödas 50 svenska soldater.
[Skånsk Frihet, Andra krigsåret 1677]

På Karl den XI:es order bryter fältmarskalk Aschenberg upp med sin del av hären från ett läger i Norrvidinge. De är på väg mot Kristianstad som danskarna håller. På vägen går de över Hasslebro i Stockamöllan och genom Anderstorp. Där överfalls de ur bakhåll, minst 50 svenska soldater stryker med. Det hela avslutas med att byn bränns ner till grunden.
— Det var säkert många fler, för en fältherre erkände inte gärna ett nederlag. De begravdes här på en bit mark som kom att kallas ”Svenskingalyckan”, säger Erik Jönsson.
[HD 2005-11-10, Anderstorps roll i skånska krigen huggen i sten]

One Response to Byn Anderstorp var ett slagfält under Skånska kriget

  1. henrik Mundt says:

    Hej alla ni som vill vara med att deltaga här. Min tanke är att ge Anderstorp ett ansikte.
    Detta kan man naturligtvis göra på olika sätt men vad med att skriva den historie som nu en gång finns oavsett vad andra tycker.
    Det finns massor av små bitar från området – det kan bli intressant att se resultatet.

Lämna en kommentar